Sam Flikweert
Coroos Conserven B.V. is bekend tot ver buiten de grenzen van de gemeente Kapelle. De hoofdactiviteit van het Zeeuwse familiebedrijf ligt bij het conserveren van fruit, groenten en peulvruchten, maar het verduurzamen van datzelfde proces is een missie op zich geworden. Sam Flikweert, Manager Sustainability vertelt over het zoetwaterproject voor lokale agrariërs. Een duurzaam initiatief dat sinds vorig jaar als pilot draait.
Zoetwaterproject door Coroos
“Toen ik vijf jaar geleden bij Coroos startte constateerde ik dat het gezuiverde afvalwater – effluent noemen we dat - geloosd wordt op de Westerschelde, terwijl het juist van grote waarde kan zijn voor de landbouw. Zeeland heeft te kampen met verzilting van het grondwater. Zoet (regen)water is bovendien niet altijd beschikbaar op momenten dat de natuur het nodig heeft. Het doel van dit project is dus het gezuiverde water van Coroos beschikbaar stellen als irrigatiewater voor agrarische bedrijven in de omgeving van Kapelle.”
Lokale samenwerking
“Er is een samenwerkingsverband opgezet tussen Coroos, de gemeente Kapelle, Impuls Zeeland, 11 agrarische bedrijven, ZLTO, Provincie Zeeland en Waterschap Scheldestromen om het project te realiseren. Het water wordt via een buffersloot beschikbaar gesteld aan de deelnemende agrarische bedrijven, die daar een onttrekkingsvergunning voor hebben. Via een 'tappunt' kunnen zij het water innemen en per giertank of vrachtwagen vervoeren.”
Toekomst Zeeuwse landbouw
“Als Coroos hechten we waarde aan de toekomst van de ‘Bloesem van Zeeland.’ Dit project, zien we als een eerste stap. Er wordt nu verkend of er toegewerkt kan worden naar een duurzamere wijze van distributie op lange termijn, bijvoorbeeld via leidingwerk en één of meerdere buffers in het omliggende gebied, zodat transport over de weg minder noodzakelijk wordt.”
Maatschappelijk verantwoord
“Duurzaamheidsaspecten vind je bij Coroos overigens door de hele organisatie. Het heeft naast water (en energie) ook betrekking op teelt, inkoop van grondstoffen, verpakkingen, reststromen en arbeidsomstandigheden. Regionale producten inkopen is onze ambitie, maar sommige grondstoffen zijn afkomstig uit landen buiten de Europese Unie. We zijn daarom actief betrokken bij een overheidsconvenant en denken indirect mee over wetgeving over ethisch verantwoord inkopen. Daarnaast zijn onze fabrieken - die sinds 1 januari draaien op groene stroom van Zeeuwind - aangesloten bij Sedex, een internationale samenwerkingsorganisatie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Aan de slag met verduurzamen
"Iedere organisatie heeft wel een bepaalde negatieve impact. Mijn advies is om dit zoveel mogelijk te veranderen door duurzaamheid mee te nemen in toekomstige investeringen. Wat is de meest duurzame keuze in combinatie met kwaliteit en kosten? Eigenlijk kun je deze vraag ook in je privéleven voortdurend stellen."