Is mijn dak geschikt voor een groen dak?

Een groen dak vangt water op, werkt verkoelend in de zomer en biedt voedsel voor insecten. Omdat je zorgt voor meer groen in de buurt, draag je bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Ontdek meer voordelen, tips en check of je dak geschikt is. Want wist je dat je soms subsidie kunt krijgen voor een groen dak?

Waarom een groen dak? 

Hoewel veel mensen houden van een groene leefomgeving worden steeds meer tuinen volledig bestraat. Dit heeft niet alleen maar gevolgen voor het aanzien, maar ook voor het afvoeren van hemelwater. Waar tegels liggen kan het water moeilijk in de grond zakken. Naast de oproep om groenere tuinen aan te leggen, worden groen daken gezien als een duurzame oplossing om het regenwater te bufferen. Bovendien zorgt een groen dak ook voor een verlengde levensduur van de dakbedekking en brengt het meer biodiversiteit in de wijk.

Is mijn dak geschikt? 

Platte daken die niet in de schaduw liggen zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Op een hellend dak kun je ook plantjes laten groen, maar deze zal sneller uitdrogen omdat de regen wegloopt. Is de helling van je dak groter dan 35 graden? Dan zijn er ook verankeringen in je dak nodig. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is. Ook moet het isolatiemateriaal in je dak bestand zijn tegen samenpersing – materiaal zoals steenwol is dus niet geschikt voor een groen dak. 

Kan mijn dak het gewicht aan? 

Er zijn meerdere manieren van het aanleggen van een groen dak. Kies je bijvoorbeeld van een lage, lichtgewicht begroeiing? Of kies je voor een uitbundige daktuin? In het laatste geval is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht van honderden kilo’s per m2. Een dak met gras en bloemen weegt gemiddeld 150 kg per m2, maar een intensieve begroeiing kan je dak al snel belasten met 500 kg per m2. Vraag een specialist om te oordelen of je dakconstructie dit aankan, ook als je zelf het groene dak wilt aanleggen. 

Kosten en onderhoud groen dak 

De kosten van een groen dak kunnen behoorlijk verschillen. Ga je het bijvoorbeeld zelf aanleggen of laat je het doen door een professional? Wordt het een sedumdak of een intensief begroeide daktuin? De aanlegkosten variëren hierdoor van 35 euro per vierkante meter bij een sedumdak tot 120 euro per vierkante meter of meer bij een intensief groen dak. Dit is exclusief eventuele bijkomende kosten. Is het bijvoorbeeld nodig om de materialen met een hoogwerker op het dak te krijgen? Dan komen de kosten van het huren van een hoogwerker er nog bij. 

Sommige gemeenten bieden ook een subsidie aan voor de aanleg van een groen dak. Vul onze subsidiecheck in om te kijken of dit voor jouw gemeente het geval is. 

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met het Duurzaam Bouwloket via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Het advies is gratis in de gemeente Kapelle.