Marjan Brandes
Marjan Brandes voelt zich thuis in haar ‘Nul op de meter-woning’. Het past bij haar duurzame kijk op het leven. Ze groeide op in een circulaire boerderij, waar ze de grondstoffen steeds opnieuw gebruikten. Ook tijdens haar werkende leven speelt duurzaamheid en vernieuwing een grote rol. Ze benoemt de voordelen van toekomstbestendig wonen.
NOM-woning
“Als woningzoekende vroeg ik zo’n vijf jaar geleden informatie op over duurzame nieuwbouw. Maar dat was nog niet zo makkelijk. Ik werd door projectontwikkelaars niet serieus genomen met mijn ideeën: ‘Weet u wel wat dat kost?’ was meerdere keren de opmerking. Deze bestaande NOM-woning was precies wat ik zocht. Het was slechts een halfjaar bewoond geweest en volledig instapklaar. Wonen in een NOM-woning is best ‘anders’. Doordat het supergoed geïsoleerd is, heb je het voordeel dat het overal in huis even warm is. Er is geen tocht, maar je hoort ook geen geluid van buitenaf. Dat laatste was even wennen.”
Toekomstbestendig
“Het is echt een woning bedoeld voor de toekomst. Er is een warmtepomp die elektrisch werkt en ‘s winters warmte of ’s zomers koelte geeft. Daar waar bij een ‘gewoon’ huis de schoorsteen zit, is bij mij de warmtepomp geplaatst. Deze is weggewerkt in het dak. Gemiddeld krijg ik 300 tot 700 euro per jaar terug als alleenstaande. Zoveel energie hou ik over van mijn 24 zonnepanelen. Eigenlijk wek ik dus meer op dan ik zelf nodig heb en dat wordt vergoed. Nog mooier zou het zijn als ik een thuisbatterij heb, waarin ik de overgebleven energie zelf kan opslaan.”
Creatiever bouwen
“Ik vind eigenlijk dat architecten tijdens het intekenen van woonwijken meer rekening moeten houden met zonne-energie. Er zijn tal van creatieve oplossingen en het hoeft niet lelijk te zijn. In plaats van losse zonnepalen op daken, kunnen ze bijvoorbeeld afdakjes maken boven speeltuintjes waarop gemeenschappelijke zonnepanelen komen. Je kan een hele discussie voeren of je wel of niet in klimaatproblemen gelooft. Maar het is een feit dat we met z’n allen te veel verbruiken. Als we dat gezamenlijk erkennen en eraan werken, dan komen we er wel. Nieuwe woningen horen niet op het aardgasnetwerk. En oude woningen kunnen aangepast worden, maar wel wanneer het uitkomt. Bij ieder onderhoud of verbouwing kun je er rekening mee houden. Het hoeft niet vandaag, maar kan gerust in stappen.”